Microsoft dezactivează GitHub Repository pentru Open Source Project youtube-dl
Proiectul open source youtube-dl este unul dintre cele mai bune instrumente pentru a descărca videoclipuri de pe YouTube și multe alte site-uri de găzduire video.
Dar existența acestui proiect este acum amenințată. Recording Industry Association of America, Inc. (RIAA) a trimis o notificare către GitHub împotriva youtube-dl și a depozitelor sale bifurcate pe 23 octombrie 2020.
GitHub deținut de Microsoft s-a conformat imediat și în termen de 24 de ore, youtube-dl oficial și depozitul său furcat au fost dezactivate ca eliminare DMCA.
Ce este o eliminare DMCA?
DMCA (Digital Millennium Copyright Act) este o lege a drepturilor de autor din SUA privind drepturile de autor și internetul.
În cazul în care proprietarul de drept al conținutului (video, audio, text) consideră că o anumită pagină web folosește (sau permite altora să utilizeze) conținutul fără autorizație (încălcând drepturile proprietarului de conținut), proprietarul poate trimite o notificare de eliminare DMCA la serviciul de găzduire.
La primirea notificării de eliminare DMCA, serviciul de găzduire poate dezactiva / șterge pagina web (sau întregul site).
Există, de asemenea, o prevedere de contranotificare în care cealaltă parte poate contesta eliminarea.
Scrisoarea RIAA împotriva youtube-dl
Conform scrisorii trimise de RIAA , acesta acuză youtube-dl că a încălcat drepturile membrilor săi. Acuză youtube-dl:
„Scopul clar al acestui cod sursă este de a (i) ocoli măsurile de protecție tehnologică utilizate de serviciile de streaming autorizate precum YouTube și (ii) de a reproduce și distribui videoclipuri muzicale și înregistrări sonore deținute de companiile noastre membre fără autorizație pentru o astfel de utilizare. Observăm că codul sursă este descris pe GitHub ca „un program de linie de comandă pentru descărcarea videoclipurilor de pe YouTube.com și alte câteva site-uri”. ”
Scrisoarea menționează modul în care depozitul GitHub al youtube-dl menționează că este un program pentru descărcarea videoclipurilor de pe YouTube.
README din youtube-dl menționase descărcarea videoclipurilor cu Justin Timberlake, Taylor Siwft etc. în exemplele de utilizare a comenzilor. Acest lucru a fost, de asemenea, utilizat în notificare pentru a face un caz împotriva youtube-dl.
GitHub de la Microsoft a analizat / convertit scrisoarea într-o notificare DMCA și a dezactivat youtube-dl și alte șaptesprezece depozite menționate în scrisoare.
John Bergmayer, director juridic la Public Knowledge, spune că nu este o afirmație că youtube-dl este o lucrare care încalcă drepturile, dar afirmația RIAA este că este ilegală.
Ce urmează pentru youtube-dl?
Echipa youtube-dl ar trebui să depună cu siguranță o contestație, deoarece nu furnizează direct conținut de drepturi de autor utilizatorilor.
Dar ar trebui să asigure câteva lucruri:
Luați în considerare schimbarea numelui și eliminați YouTube de pe acesta, astfel încât acestea să fie protejate de notificările privind drepturile de autor de la Google (proprietarul YouTube) în viitor.
Nu ar trebui să menționeze niciun exemplu în depozitul lor care să demonstreze descărcarea unui videoclip protejat de drepturi de autor de pe YouTube.
Trimiteți o notificare că sarcina de a descărca videoclipuri revine utilizatorului și descurajați-l să descarce videoclipuri protejate prin drepturi de autor. Asta fac deja clienții torrent Linux precum Transmission.
Proiecte precum youtube-dl trebuie să trăiască
youtube-dl este folosit de multe alte instrumente și site-uri web pentru a oferi posibilitatea de a descărca videoclipuri de pe YouTube și alte site-uri de găzduire video.
Acest lucru poate suna ca piraterie, dar s-ar putea să nu fie cazul tot timpul. Unii creatori de videoclipuri își pun videoclipurile la dispoziție sub licența Creative Common, astfel încât alții să poată folosi această lucrare.
Descărcarea unor astfel de videoclipuri fără drepturi de autor prin youtube-dl nu ar trebui să fie o problemă.
Mulți oameni din întreaga lume au o conexiune la internet limitată. Descărcarea videoclipurilor educaționale, astfel încât să poată face referire la el mai târziu, fără a cheltui lățimea de bandă, este o utilizare autentică a unui astfel de instrument.
A fost corect să elimini youtbe-dl?
Sunt surprins de acțiunea rapidă întreprinsă de Microsoft GitHub în acest caz. Au pui atât de ușor.
Imaginați-vă că o grămadă de troli DMCA încep să trimită notificări de eliminare către alte proiecte sub pretextul dreptului de autor. Aceasta este o posibilitate. Amintiți-vă cum un troll de brevete a încercat să extragă bani din programul vizualizator de imagini Shotwell al GNOME .
Sper ca echipa youtube-dl să contracareze eliminarea și să nu cedeze presiunii.
Știu că este un proiect open source și codul său poate fi găzduit pe un site alternativ GitHub precum GitLab . Cu toate acestea, RIAA este o organizație puternică și pot face presiuni asupra altor site-uri web care găzduiesc coduri pentru a elimina din nou depozitele youtube-dl. Eliminările repetate pot demoraliza, de asemenea, dezvoltatorii în abandonarea proiectului.
Sursa: https://itsfoss.com/youtube-dl-github-takedown/